Stuttgarti képfal

A Stuttgarti képfal projekt 2010 nyarán valósult meg a stuttgarti művészeti egyetem, a Staatliche Akademie der Bildenden Künste év végi hallgatói kiállításán. Körülbelül száz darab akvarellel készített kis képet raktam a falra, melyek mind egy-egy klasszikus magyar festmény átiratai voltak. A kiindulásként használt reprodukciókat a magyar festészettel foglalkozó www.hung-art.hu oldalról mentettem le. Olyan képeket választottam, melyek valamilyen szempontból érdekelnek, például kompozíció, szín, témaválasztás, stílus tekintetében; nagy részük a magyar festészet történetének jelentős darabjai. Ezek alapján készítettem átiratokat, variálva, átköltve a színeket, a stílust, helyenként egy-egy részletet ragadtam ki, máshol absztraháltam, leegyszerűsítettem az eredeti kompozíciót. Ezt részben tanulmánynak, részben redukálási-sűrítési kísérletnek fogom fel; egy-egy képben igyekeztem megtalálni a számomra legfontosabb tényezőket és azt visszaadni különböző módon.
Ezek a képek kifejezetten a stuttgarti látogatók számára készültek, bárki levehetett egyet és magával vihette, mint egy szórólapot, amely kivételesen nem nyomtatva, sokszorosítva készült, hanem egyenként, kézzel. Mivel eredeti képet ritkán vihetnek haza a nézők egy kiállításról, sokan meglepődtek, nem mertek hozzányúlni az akvarellekhez, csak biztatás után, mások rögtön átlátták a lényeget és örömmel vettek akár többet is. A projekt lényege többek közt az is volt, hogy figyeltem a nézők reakcióit, mit szólnak egy olyan helyzethez, ahol nem csak átvitt értelemben „kapnak” valamit a kiállításon, hanem ténylegesen.
Minden kis kép mögé felírtam a kiindulásként szolgáló műalkotás címét és szerzőjét, illetve a pontos linket a hung-art.hu alatt, ahol megnézhetik az eredeti művek reprodukcióit. Ily módon ez részben ismeretterjesztéssé is vált azok számára, akik begépelték a megadott url-t és eljutottak egy-egy magyar festő alkotásaihoz.

peternak_anna_stuttgarti_kepfal_total_01
 

peternak_anna_stuttgarti_kepfal_total_05

peternak_anna_stuttgarti_kepfal_total_04

peternak_anna_stuttgarti_kepfal_total_02

peternak_anna_stuttgarti_kepfal_total_03

[nggallery id=1]